Wouter van der Elst

Biografie Wouter van der Elst

Wouter van der Elst is geboren in Maassluis. Muziek en tekenen zijn van jongs af aan zijn passies.
Niemand keek er dan ook van op, dat hij naar het conservatorium ging. Maar na een jaar besloot hij over te stappen naar de Willem de Kooning Academie te Rotterdam.
Lange tijd heeft Wouter zijn kunstenaarschap gecombineerd met werken in de zorg.
De laatste jaren stort hij zich geheel op het maken van zijn bijzondere kunst.

Het experiment

Tijdens zijn opleiding aan de Willem de Kooning Academie is hij in aanraking gekomen met vele materialen waaronder zand, lijm en pigment.
Hij heeft destijds verschillende combinaties van soorten zand, lijm en pigment uitgeprobeerd om te kijken of het in een werkstuk toepasbaar was. Een menging van deze ingrediënten geeft een taaivloerbare gietmassa. Omdat de droogtijd afhankelijk van het te drogen oppervlak 8 uur of langer is, vergde dit wel het nodige geduld. Als het na droging voldoende is uitgehard, oogt het resultaat als vilt of  stof, terwijl het aanvoelt als steen of cement.

Vanaf het eerste experiment  was Wouter gefascineerd door de textuur en
structuur van deze nieuw ontstane materie.
Sindsdien is hij er altijd mee blijven werken. Het gevoel om met iets bezig te zijn dat nog niemand anders zo doet geeft hem een enorm gevoel van vrijheid.
De taaivloeibaarheid en de lange droogtijd zorgden ervoor dat hij lange tijd meer bezig was met het vinden van oplossingen voor technische problemen dan met het maken van serieus verkoopbaar werk.  Wel heeft hij altijd plezier gehad in deze zoektocht naar oplossingen en nieuwe mogelijkheden. Dit doet een beroep op zijn creatief denken en geeft veel voldoening als iets lukt.

Uniek werk

Nu hij vanaf 2015 een eigen atelier heeft en hij ziet dat werkstukken van meer dan 20 jaar geleden nog even mooi zijn, zonder kleurverlies of beschadiging van het materiaal. Plus de nieuwe technieken, die hij heeft uitgevonden, daagt hem uit de wereld te laten zien welke prachtige en unieke werken je met zand kunt maken.

De kunst van Wouter ademt rust en harmonie uit. Het oogt repeterend, maar door de subtiele verschillen in de elementen, geeft het een intrigerend beeld. Het lijkt te bewegen, het verveelt nooit.